Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Sobota, 19 Okt. 2019 · Dvojica #1

Hríb nádherný (Boletus speciosus)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazHríb nádherný (Boletus speciosus)
Slovenský výklad

Hríb nádherný je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 45- 120 mm, za mladi je polguľovitý, neskôr je klenutý, v dospelosti je plocho rozprestretý, najprv hnedočervený, neskôr bledne a napokon býva okrovoplavý, na otlačených miestach sa sfarbuje na tmavohnedo, povrch má hladký al. jemne vráskavý, vrastene vláknitý, suchý, matný.
Rúrky sú 6- 20 mm dlhé, najprv bledožlté, neskôr sýtožlté, napokon olivovožlté, na reze modrejúce, pri hlúbiku vykrojené.
Ústia rúrok sú drobné, okrúhle, za mladi zlatožlté, v dospelosti olivovozelenkasté.
Hlúbik je najprv vajcovito bruškatý, neskôr valcovitý al. kyjačikovitý, 50- 150 mm vysoký, 20- 50 mm hrubýcitrónovožltý i ružový.
Dužina je belavožltá, miestami tmavšie žltá, niekedy i s ružovým odtieňom.
Žlto sfarbené časti sa na reze menia na modrozeleno.
Chuť má lahodnú a vôňu nenápadnú.
Výtrusný prach je olivovohnedý,
Výtrusy sú valcovito vretenovité, hladké, medovožlté.
Výskyt a rozšírnie – rastie v listnatých lesoch, nejčastejšie pod bukmi.
Plodnice sa objavujú od júla do septembra.
Praktický význam je to dobrá jedlá huba, vhodná najmä na sušenie.


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania