Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Štvrtok, 22 Aug. 2019 · Dvojica #3

Hríb purpurový (Boletus rhodoxanthus)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazHríb purpurový (Boletus rhodoxanthus)
Slovenský výklad

Hríb purpurový je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 50- 200 mm, zamladi je polguľovitý, neskôr klenutý, v starobe vankúšovitý, belavožltkastý, s ružovým odtieňom, na povrchu plstnatý, v dospelosti vráskovatý.
Rúrky sú 15- 25 mm dlhé, za mladi žlté, neskôr zelenejú, na reze zelenejú, pri hlúbiku vykrojené.
Ústia rúrok sú drobné, okrúhlo hranaté, žlté, neskôr červenejú, napokon až hnedoolivové, na otlačených miestach zelenomodrejúce.
Hlúbik je najprv vajcovito bruškatý, neskôr kyjačikovitý, 50- 120 mm vysoký a 30- 50 mm hrubý, v hornej polovici ozdobený purpurovou sieťkou, dolu červený, na báze belavosivý, na otlačených miestach modrozelenie.
Dužina je žltá, na reze modrie, neskôr bledne.
Vôňu a chuť má nenápadnú, v dospelosti nepáchne.
Výtrusný prach je olivový.
Výtrusy sú elipsoidno vretenovité, hladké, olivovožltkasté.
Výskyt a rozšírenie rastie v teplých listnatých lesoch, najmä pod dubmi a bukmi.
Plodnice sa objavujú od júla do septembra.
Praktický význam za surova je jedovatý.


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania