Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #5
 
Dnes je Sobota, 24 Aug. 2019 · Dvojica #5

Hríb siný (Boletus luridus )

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazHríb siný (Boletus luridus )
Slovenský výklad

Hríb siný je druh huby, ktorej klobúk je v priemere od 40- 220 mm, najprv je polguľovitý, neskôr klenutý, napokon vankúšovitý, olivovožltý, za mladi jemne plstnatý, v dospelosti holý, na otlačených miestach tmavne al. modrie.
Rúrky sú 25- 35 mm dlhé, najprv žlté, neskôr zelenejú, na vzduchu modrejúce, pri hlúbiku vykrojené.
Ústia rúrok sú drobné, najprv labyrintové, neskôr hranaté, okrovožlté, neskôr červenejú, v dospelosti špinavo olivové.
Hlúbik je najprv valcovito bruškatý a neskôr je valcovitý, 40- 150 mm vysoký a 20- 80 mm hrubý, pod klobúkom žltý, dolu červený, na báze vínovočervený, celý ozdobený sieťkou, na otlačených miestach modrie.
Dužina je bledožltá, v báze hlúbika je červená, na reze modrie.
Chuť a vôňu má nenápadnú, ale príjemnú.
Výtrusný prach je olivovohnedý.
Výtrusy sú elipsoidno vretenovité, hladké, okrovožlté.
Výskyt a rozšírenie rastie v listnatých lesoch, v nížinách.
Plodnice sa objavujú od mája do októbra.
Praktický význam je to dobrý jedlý hríb, treba ho však dlhšiu dobu variť al. dusiť.Za surova je mierne jedovatý, za nedostatočného uvarenia spôsobuje tráviace ťažkosti.


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania