Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Piatok, 1 Aug. 2014 · Dvojica #2

Hríb zrnitohlúbikový (Boletus erythropus )

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazHríb zrnitohlúbikový (Boletus erythropus )
Slovenský výklad

Hríb zrnitohlúbikový je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 50- 200 mm, najprv polguľovitý, neskôr klenutý a napokon plocho rozprestretý, tmavohnedý, na povrchu zamatový, plastnatý, matný, v starobe lysý.
Na otlačených miestach černie.
Rúrky sú 15- 30 mm dlhé, žlté, neskôr tmavnú na žltozelené, pri hlúbiku vykrojené.
Ústia rúrok sú drobné, okrúhle, najprv žlté, neskôr červenejú, po otlačení modrejú.
Hlúbik je za mladi bruškatý, neskôr valcovitý, 50- 150 mm vysoký a 20- 40 mm hrubý, na vrchole žltý, v strede červeno plstnato vločkatý, na báze olivový, trocha plstnatý, otlačené miesta modrozelenejú.
Dúžina je sýtožltá, na reze modrie, .
Chuť má miernu a vonia príjemne.
Výtrusný prach je olivovohnedý.
Výtrusy sú elipsoidno vretenovité, hladké, olivovožltkasté.
Výskyt a rozšírenie rastie od júna do novembra, najčastejšie v ihličnatých lesoch.
Praktický význam je to dobrý jedlý hríb, ale musí sa dlho variť, pretože nedovarené plodnice spôsobujú žalúdočné ťažkosti.


Použitá literatúra:

Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania