Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #5
 
Dnes je Piatok, 22 Nov. 2019 · Dvojica #5

Kuriatko jedlé (Cantharellus cibarius )

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazKuriatko jedlé (Cantharellus cibarius )
Anglický výrazCantharellus - Chanterelle
Nemecký výrazLeistlinge
Francúzsky výrazCantharellus
Taliansky výrazCantharellus
Slovenský výklad
Cantharellus (Cantharellus cibarius )

Kuriatko jedlé je druh huby, ktorej klobúk dosahuje 10- 70 mm, v mladosti je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito preliačený so zvlneným okrajom. Za mladi býva žĺtkovožltý a neskôr bledne.
Hymenofor na spodnej strane klobúka je lištovitý, lišty sú 3 mm dlhé, na hlúbik hlboko zbiehajúce, vidlicovitoo rozdelené.
Hlúbik je 30- 60 mm dlhý a 8- 25 mm hrubý, valcovitý, smrom k báze sa zužuje a smerom ku klobúku sa rozširuje, ale tak, ze doň plynule prechádza.
Dužina je bledožltá, mäsitá, vôňu a chuť má korenistú.
Výtrusný prach je bledo okrovožltý. Výtrusy sú krátko elipsoidné, hladké, bezfarebné, s jednou tukuvou kvapkou (niekedy i viacerými)
Výskyt a rozšírenie – rastie od mája do novembra v ihličnatých aj listnatých lesoch v machu alebo aj medzi lístím, zvyčajne vo veľkom množstve pohromade.
Praktický význam je to veˇmi chutná huba a na celom svete si ju veľi vážia.
Má príjemne korenistú chuť a dajú sa z nej pripravovať jedlá na rôzne spôsoby.
Poznámka – kuriatku jedlému sa veľmi podobá kuriatko bledé, ktoré má mäsitejšie plodnice , belavý klobúk a rastie predovšetkým v letných a jesenných mesiacoch. Je rovnako chutné ako kuriatko jedlé.

Použitá literatúra:

Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladaťelstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania