Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Štvrtok, 17 Okt. 2019 · Dvojica #2

Masliak sibírsky vysokohorský (Suillus sibiricus )

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazMasliak sibírsky vysokohorský (Suillus sibiricus )
Slovenský výklad
Masliak sibírsky vysokohorský (Suillus sibiricus )

Masliak sibírsky vysokohorský je druh huby, ktorej klobúk má v priemere 50- 100 mm, najprv je polguľovitý al. kužeľovitý s podvinutým okrajom, neskôr klenutý, napokon rozprestreý, slizký, okraj je ovešaný útržkami zo zvyškov plachtičky, v mladosti je žltý, neskôr hnedožltý s červenkastými škvrnami.
Pokožka sa dá ľahko olúpať.
Rúrky sú 11 mm dlhé, na hlúbik zbiehajúce, najprv žlté, neskôr olivovožlté, napokon okrovohnedé.
Ústia rúrok sú za mladi bledožlté, neskôr okrovohnedé, po otlačení zostávajú škvrny.
Hlúbik e 40- 80 mm dlhý a 10- 20 mm hrubý, na báze zhrubnutý, plachtička je belavá, suchá a po roztrhaní zanecháva prsteň.
Pri báze je ružovkastý.
Je pokrytý zrnkami, kt. sa sarbuju na červeno a napokon sú tmavohnedé.
Dužina je citrónovožltá, na reze dostáva červenohnedý odtieň. Zo začiatku je tvrdá.
Chuť má kyslastú a vonia ovocne.
Výtrusný prach je hnedý.
Výtrusy sú elipsoidné, hladké, žltkastookrové.
Výskyt a rozšírenie rastie od júla do septembra, iba pod limbami.
Praktický význam je to dobrá jedlá huba, u nás je však zriedkavá.


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladaťelstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania