Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Sobota, 21 Sep. 2019 · Dvojica #3

Muchotrávka cisárska (Amanita caesarea)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazMuchotrávka cisárska (Amanita caesarea)
Anglický výrazCaesar's Mushroom
Nemecký výrazKaiserling
Francúzsky výrazOronge
Slovenský výklad

Muchotrávka cisárska je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 80- 160 mm, najprv guľovitý, neskôr polguľovitý až polguľovito klenutý, napokon plocho rozprestretý, v strede vtlačený na okraj, hladký, holý, lesklý, oranžový, v dospelosti zlotožltý s oranžovým odtieňom, za mladi je celá plodnica vajcovitá, obalená bielou plachtičkou. Rastom sa plachtička trhá, na klobúku zostávajú jej zvyšky.
Lupene sú 8- 12 mm široké, husté, pri hlúbiku zaoblené, najprv bledožlté, neskôr zlatožlté.
Hlúbik je valcovitý, 80- 160 mm vysoký a 20- 30 mm hrubý, najprv plný, neskôr špongiovito vypchatý a napokon rúrkovito dutý, na povrchu žltý. V hornej tretine má mäkký prsteň, kt. je na vonkajšej i vnútornej strane žltý.
Na báze má vždy bielu blanitú pošvu.
Dužina je biela, pod pokožkou klobúka a pod povrchom hlúbika zlatožltá, na reze farbu nemení, chuť a vôňu má nenápadnú.
Výtrusný prach je biely.
Výtrusy sú elipsoidno vajcovité, hladké, bezfarebné.
Výskyt a rozšírenie – rastie v listnatých lesoch v teplejších oblastiach . Plodnice sa objavujú od júla do októbra.
Praktický význam je to výborná jedlá huba.

Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladaťelstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania