Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Piatok, 6 Dec. 2019 · Dvojica #2

Náramkovka cisárska (Catathelasma imperiale)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazNáramkovka cisárska (Catathelasma imperiale)
Slovenský výklad

Náramkovka cisárska je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 60- 150 mm, najprv je polgoľovitý, neskôr polguľovito klenutý s ppodvinutým okrajom, napokon rozprestretý, v strede vtlačený až lievikovito preliačený. Za mladi od zvyškov plachtičky fľakato šupunatý, v dospelosti holý, okrovohnedý a niekedy aj sivohnedý.
Lupene sú 4-6 mm široké, husté, na hlúbik zbiehavé, najprv belavé, neskôr žltkasto krémové.
Hlúbik je robustný, 60- 120 mm vysoký a 30- 45 mm hrubý, plný, na báze takmer zahrotený, haldký al. priečne rozpukaný, bledookrovožltý, s dvoma nápadnými a odstavajúcimi prsteňmi.
Dužina je tvrdá, šťavnatá, biela, na vzduchu farbu nemaní, chuť má miernu a vôňu múčnu.
Výtrusný prach je biely.
Výtrusy sú podlhovasto elipsoidné, hladké a bezfarebné.
Výskyt a rozšírenie – rastie v ihličnatých lesoch podhorských oblastiach. Plodnice sa objavujú od augusta do októbra.
Praktický význam – je to hrubo mäsitá jedlá huba, vhodná najmä do polievok.

Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladaťelstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania