Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Štvrtok, 2 Okt. 2014 · Dvojica #4

Pečiarka ovčia (agaricus arvensis)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazPečiarka ovčia (agaricus arvensis)
Anglický výrazHorse mushroom
Nemecký výrazWeißer Anischampignon
Francúzsky výrazAgaric des jachères
Slovenský výklad

Pečiarka ovčia je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 50 až 150 mm, za mladi je vajcovitý, neskôr klenutý, v dospelosti plocho rozprestretý, hladký, holý, suchý, biely, na otlačených miestach žltý.
Lupene sú 8 až 12 mm široké, husté, pri hlúbiku voľné, bledé v dospelosti hnedé.
Hlúbik je valcovitý trocha zhrubnutý, 60 až 150 mm vysoký a 10 až 25 mm hrubý, hladký, holý, biely, v hornej tretine má prsteň, v dospelosti je rúrkovitý.
Dužina je biela, mäkka, na reze farbu nemení.
Chuť ma príjemne hubovú a vôňu anízovú.
Výtrusný prach je čiernobiely, výtrusy sú vajcovito elipsoidné, hladké, hnedé.
Výskyt a rozšírenie rastie v ihličnatých lesoch, najmä pod smrekmi. Plodnice sa objavujú od júna do októbra.
Praktický význam je to výborná jedlá huba, dá sa upravovať na rozličné spôsoby.


Použitá literatúra:

Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladaťeľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania