Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Streda, 24 Júl 2019 · Dvojica #4

Pečiarka poľná (Agaricus campestris)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazPečiarka poľná (Agaricus campestris)
Anglický výrazField mushroom
Nemecký výrazWiesenchampignon
Slovenský výklad

Pečiarka poľná je druh huby, kt. klobúk je v priemere 50- 120 mm, najprv je takmer guľovitý, na okraji podvinutý, neskôr guľovito klenutý, v dosplosti plochý, biely, vláknitý, holý al. na temene s šupinami.
V mladosti okraj klobúka s hlúbikom spája plachtička, kt. zakrýva lupene, do okamihu, kým sa neroztrhá.
Lupene sú 8- 10mm široké, husté, za mladi ružové, neskôr červené, v dospelosti čiernohnedé.
Hlúbik je takmer valcovitý, 40- 80 mm vysoký, 20- 40 mm hrubý, biely, v dospelosi n báze hrdzavohnedý, v hornej tretine má biely prsteň.
Dužina je biela, na reze sa sfarbuje na červenkasto, chuť má lahodnú a vôňu príjemnú.
Výtrusný prach je čiernohnedý.
Výtrusy sú vajcovito elipsoidné, hladké, červenohnedé.
Výskyt a rozšírenie rastie od mája do novembra na lúkach a dobre hnojených miestach.
Praktický význam je to výborná jedlá huba, vhodná na akúkoľvek úpravu.

Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladaťeľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania