Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Pondelok, 16 Sep. 2019 · Dvojica #1

Rýdzik pravý (Lactarius deliciosus)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazRýdzik pravý (Lactarius deliciosus)
Anglický výrazSaffron milk cap - Red pine mushroom
Nemecký výrazEchte Reizker - Edelreizker
Francúzsky výrazLactaire délicieux
Slovenský výklad

Rýdzik pravý je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 50- 150 mm, za mladi je klenutý, s podvinutým okrajom, neskôr plochý, v dospelosti lievikovitý, s ostrým okrajom,hladký, najprv jemne plstnatý, v strede holý, tehlovooranžový
Lupene sú 5- 9 mm široké, dosť husté, krahké, lámavé, červenooranžové, na otlačených miestach zelenejúce.
Mlieko je mrkvovooranžové a korenisto pikantné.
Hlúbik je valcovitý, hladký, 30- 70 mm vysoký a 10- 25 mm hrubý, červenooranžový, zelenkasto škvrnitý, za mladi pórovitý, neskôr dutý a krehký.
Dužina je belavá, na reze sa sfarbuje na oranžovo, neskôr zelenie.
Chuť má ostrú korenistú a vôňu má príjemnú.
Výtrusný prach je smotanovokrémový s ružovkastým odtieňom.
Výtrusy sú vajcovité, bledokrémové, odtáte, ostaté, pospájané sieťkou.
Výskyt a rozšírenie* rastie v ihličnatých lesoch, najmä pod mladými smrekmi.
Plodnice sa objavujú od augusta do novembra.
Praktický význam je to výborná jedlá huba


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania