Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Streda, 21 Okt. 2020 · Dvojica #4

Rýdzik ryšavý (Lactarius rufus)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazRýdzik ryšavý (Lactarius rufus)
Anglický výrazRufous Milkcap
Slovenský výklad

Rýdzik ryšavý je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 30- 80 mm, za mladi je plocho kužeľovitý, s podvinutým okrajom, neskôr plocho klenutý, zvyčajne v strede s ostrým hrboľom, v dospelosti je okolo hrboľa vtlačený, nepásikový.
Lupene sú 4- 5 mm široké, zbiehavé, husté, najprv bledokrémové, neskôr mäsovookrové, s červenkastými škvrnami.
Mlieko je tvrdo biele a ostro pálčivé.
Hlúbik je 30- 120 mm dlhý a 5- 20 mm hrubý, valcovitý, najprv špongiovito vypchatý, neskôr dutý, krehký, za mladi belavý.
Dužina je biela, v báze hlúbika hrdzavohnedá, veľmi krehká, chuť má ostro pálčivú a vonia ako živica.
Výtrusný prach je biely.
Výtrusy sú guľovité, jemne bradavičnaté a sieťkované, bezfarebné.
Výskyt a rozšírenie rastie od júna do novembra v ihličnatých a zmiešaných lesoch.
Praktický význam je to nejedlá, ostro pálčivá huba.


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania