Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Streda, 21 Okt. 2020 · Dvojica #4

Rýdzik surovičkový (Lactarius volemus)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazRýdzik surovičkový (Lactarius volemus)
Nemecký výrazMilchbrätling - Brätling
Slovenský výklad

Rýdzik surovičkový je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 50- 150 mm, , za mladi je plocho klenutý, mierne podvinutý okraj, neskôr plochý, v strede vtlačený, v dospelosti lievikovito prehĺbený, žltohnedý, nepásikový, suchý, matný, najprv jemne zamatový, čoskoro lysý, v starobe je rozpukaný.
Lupene sú 4- 7 mm široké, husté, hrubé, tvrdé, zbihavé, najprv krémové, neskôr žltkasté.
Mlieko je biele, hojné, na vzduchu sa sfarbuje na sivasto, najprv býva sladkasté, neskôr chuťovo nepríjemné.
Hlúbik je valcovitý, 50- 120 mm dlhý a 15- 25 mm hrubý, plný, rovnako sfarbený ako klobúk, lenže bledší, za mladi oinovatený.
Dužina je tvrdá a lámavá, bledožltkastá, na reze sa od mlieka sfarbuje miestami na sivasto, chuť má sladkastú a vôňu haringovú.
Výtrusný prach je krémový až bledookrový.
Výtrusy sú takmer guľovité, jemne ostnaté, ostatné sú pospájané sieťkou.
Výskyt a rozšírenie rastie od júna do októbra v listnatch aj ihličnatých lesoch.
Plodnice sa objavujú zvyčajne jednotlivo.
Praktický význam je to jedlý rýdzik
Poznámka neskôsení hubári si ju mýlia s rýdzikom hnedastým, ktorý je tak isto jedlý, ale má iba podradnú chuťovú kvalitu.


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania