Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Sobota, 18 Sep. 2021 · Dvojica #3

Vločnica agátová (Armillaria rickenii)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazVločnica agátová (Armillaria rickenii)
Slovenský výklad

Vločnica agátová je druh huby, ktorej klobúk je v riemere 45- 80 mm, za mladi je polguľovitý, neskôr klenutý, v dospelosti plocho rozprestretý, v strede niekedy vtlačený, na okraji býva najprv podvinutý, neskôr ostrý s roztrapkanými zvyškami plachtičky.
Na povrchu je citónovožltkastý, až za mladi rozpukaný na políčka. Neskôr býva čiastočne holý a smotanovo biely, suchý, matný, niekedy vločkatý až bradavičnatý, najmä v strede.
Lupene sú až 4 mm široké, veľmi husté, pri hlúbiku vykrojené, vystriedané lupienkami, biele al. smotanovobiele, na ostrí celistvé.
Hlúbik je 35- 45 mm dlhý a 15- 25 mm hrubý, valcovitý, plný, na báze zakončený nápadnou guľovitou hľuzou, nad žltým vločkatým prsteňom je biely a holý, pod prsteňom krémovožltkastý, vločkatý al. celkom holý.
Dužina je biela, kompaktná, mäkko pružná, pod povrchom hlúbika vodnato sivožltkastá, na vzduchu farbu nemení, chuť a vôňu má príjemnú.
Výtrusný prach je biely. Výtrusy sú široko elipsoidné, na jednom konci tupo zahrotené malým apikulom, haldké, bezfarebné, s jednou al. viacerými menšími tukovýmí kvapkami.
Výskyt a rozšírenie rastie od mája do septembra v agátových porastoch, v teplejších oblastiach.
Praktický význam- má lahodnú chuť a dá sa upraviť na rozličné spôsoby.

Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladaťelstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania