Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Utorok, 17 Sep. 2019 · Dvojica #2
Bezmäsité jedlá

Varená špalda s bezmäsitým Goody foody a hokkaidovým čatní so zeleninovou oblohou


Varená špalda s bezmäsitým Goody foody a hokkaidovým čatní so zeleninovou oblohou
Ingrediencie
  • ŠPALDA 1 bal
  • GOODY FOODY bezmäsité rezne cca 320g
  • HOKKAIDOVÉ CHUTNEY:
  • 1 stredne veľká tekvica Hokkaido
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 stredne veľké paštrnáky
  • ? hrnčeka sterilizovaných sušených rajčín
  • 1 zväzok zelerových stopiek
  • 3 PL slnečnicového oleja za studena lisovaného
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • kumín
  • bobkový list
  • 4 – 5 zrniečok nového korenia
  • 1 chilli paprička
  • 2 PL jablkového koncentrátu (alebo2 PL obilného sladu príp. trstinového cukru)
  • morská soľ podľa potreby
  • 2 PL kremžskej horčice
  • 2 – 3 PL škrobu Arrowroot (alebo kukuričného škrobu Gustin)
  • 2 PL sójovej omáčky Tamari
  • 1 PL Umeoctu
  • šťava z 1 citróna
  • jarná cibuľka (alebo petržlenová vňať)
Popis prípravy jedla
Výroba

Varená špalda
Špaldu dobre premyjeme – aspoň trikrát – a precedíme. Uvaríme vo vode v pomere 1 diel pšenice : 3 diely vody . Po zovretí vystúpi na povrch pena, ktorú odoberieme. Pridáme štipku soli a pásik morskej riasy Kombu. Varíme na miernom ohni približne 1,5 – 2 hodiny (podľa kvality a druhu hrnca). Najskôr varíme bez pokrievky, potom s pokrievkou, ktorú jemne poodtiahneme od okrajov hrnca. Špalda je uvarená, keď sa „usmieva“ (=stredová čiara na pšenici je mierne rozpuklá). Uvarenú pšenicu necháme vychladnúť.

Goody Foody bezmäsité rezne
Rozmrazené zeleninové rezne Goody foody prehrejeme na oleji, na panvici prikrytej pokrievkou. Nemusíme dochucovať. Majú svoju originálnu príjemnú chuť.

Hokkaidové Chutney
Cibuľu olúpeme, nakrájame na mesiačiky. Cesnak očistíme, postrúhame na strúhadle nahrubo. Tekvicu Hokkaido prekrojíme, odstránime semienka a dužinu – neokrajujeme!!! – pokrájame na menšie kocky. Paštrnák očistíme, pokrájame na menšie kocky. Sterilizované sušené paradajky necháme odkvapkať a pokrájame na menšie kúsky. Zväzok zelerových stopiek umyjeme, odstránime spodnú zhrubnutú časť a pokrájame na rezance.

Cibuľu podusíme na slnečnicovom oleji. Do cibuľového základu počas dusenia pridáme bobkový list, kumín, nové korenie, postrúhaný (prelisovaný) cesnak, chilli papričku, horčicu, morskú soľ, jablkový koncentrát (alebo iné sladidlo). Nakoľko nepoužívame veľa oleja, podlejeme základ trochou vlažnej vody. Za občasného miešania dusíme asi 10 minút do sklovita.

Do základu vložíme pripravenú pokrájanú zeleninu a porestujeme za stáleho miešania 15 – 20 minút. Ak je potrebné – podlejeme vlažnou vodu. Podusenú zeleninu môžeme zahustiť škrobom Arrowroot (alebo kukuričným škrobom Gustin), ktorý rospustíme v troche vody. Necháme prejsť varom 2 – 3 minúty. Nakoniec ochutíme sójovou omáčkou, Umeoctom a citrónovou šťavou.

Pri podávaní posypeme najemno pokrájanou jarnou cibuľkou.

Dokončenie

Dobru chuť praje Gabriela Žlebeková, odborníčka na makrobiotiku

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.
Čas na prípravu

Celkový čas: 0 hod. 00 min.

Príprava surovín: 00 min.

Výdatnosť receptu

Recept je pre: 1-2 porcie

Hodnotenie užívateľov

32121

Lahodné

Hodnotení: 1

Aby ste mohli hodnotiť recept musíte byť prihlásený.

Galéria obrázkov

Autor receptu

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 7 Mar. 2012

Ďalšie recepty užívateľa