Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Piatok, 20 Sep. 2019 · Dvojica #2
Bezmäsité jedlá

Zapekané ryžové cestoviny s Goody foody rezancami a so zeleninou


Zapekané ryžové cestoviny s Goody foody rezancami a so zeleninou
Ingrediencie
  • BEAF GOODY FOODY REZANCE 400 g
  • RYŽOVÉ REZANCE 1 bal (cca 400 g)
  • GOMASHIO z čierneho sézamu a morskej soli (ochucovadlo) 4 ČL
  • ZELENINOVÁ PRÍLOHA:
  • 4-5 PL slnečnicový olej lisovaný za studena
  • morská soľ podľa potreby
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 väčší petržlen
  • 1 menší pórik
  • ? čínskej kapusty
  • 100 g huby Shiitake?5 PL sójovej omáčky Tamari
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie mleté
  • drvená rasca
  • jarná cibuľka (petržlenová vňať)
Popis prípravy jedla
Výroba

Ryžové rezance
Ryžové rezance prelomíme na menšie kúsky a namočíme asi na 30 minút do vody. Po zväčšení objemu ich vložíme do zapekacej nádoby s pokrievkou, pokvapkáme slnečnicovým olejom, sójovou omáčkou, posolíme a dáme zapiecť do vyhriatej rúry pri 170 stupňoch asi na 15 – 20 minút. Počas pečenia priebežne premiešame, aby sa rovnomerne upiekli, ale neprepiekli.

Zeleninová príloha
Huby Shiitake dáme nabobtnať do vody asi na pol až hodinu. Povaríme v tej istej vode asi 15 – 20 minút. Uvarené a vychladnuté pokrájame na tenké prúžky.

Zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame na pásiky. Čínsku kapustu umyjeme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenké prúžky. Cesnak očistíme a postrúhame nahrubo na strúhadle alebo pretlačíme cez lis.

Do panvice dáme rozohriať slnečnicový olej. Pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu a huby, prelisovaný cesnak, posolíme, ochutíme koreninami a opekáme na oleji za stáleho miešania – najlepšie vo woku. Môžeme podliať vodou z uvarených húb Shiitake. Keď je koreňová zelenina dostatočne mäkká, pridáme pokrájaný pórik a čínsku kapustu. Za stáleho miešania restujeme do zmäknutia asi 5 – 10 minút. Nakoniec ochutíme sójovou omáčkou Tamari.

Goody Foody Rezance
Rozmrazené rezance Goody foody prehrejeme na oleji na panvici prikrytej pokrievkou. Nemusíme dochucovať. Majú svoju originálnu príjemnú chuť.

Goody Foody Rezance, zeleninu a ryžové rezance môžeme servírovať dvoma spôsobmi: buď všetky tri komponenty zmiešame a dáme na tanier ako zmes, alebo ich uložíme jednotlivo – zvlášť ryžové rezance, zvlášť Goody Foody rezance a zvlášť porestovanú zeleninu. Pri servírovaní posypeme „ochucovadlom“ Gomashio (recept samostatne) a najemno posekanou zelenou vňaťou.

Poznámka:
Goody Foody rezance môžeme pripraviť aj tak, že ich najskôr porestujeme na oleji (ako pri mäse), potom pridáme pokrájanú zeleninu a spoločne dusíme do mäkka. Avšak pri tomto postupe GF rezance trochu strácajú svoju výraznú opečenú chuť. Preto doporučujrm radšej opiecť ich samostatne na panvici a potom zmiešať s ostatnými zložkami.

Gomasio
Gomasio je výrobok pripravený zo sézamových semien a soli (pripravuje sa aj z iných semien). GOMA = sézamové semená, SHIO = soľ

Význam:
V krvi neutralizuje kyseliny a mierni únavu, vyživuje a posilňuje nervový systém, posilňuje prirodzenú imunitu.

Použitie:
Jednu malú čajovú lyžičku gomasia vysypať na obilie 1 – 2 x denne
Pri nevoľnosti, bolestiach hlavy, zvracaní, poruchách rovnováhy, menštruačných bolestiach, bolestiach zubov možno jesť Gomasio samotné alebo si ho dať do čaju

Príprava:
Pripravujeme ho v špeciálnej miske suribachi v takom množstve, ktoré spotrebujeme približne za týždeň. Skladujeme ho v dobre uzavretom pohári.

Semená opražíme za stáleho miešania drevenou vareškou.na zohriatej panvici na strednom plameni. Keď začnú na panvici pukať, vyskúšame medzi prstami (palcom a prstenníkom), či prasknú. Ak prasknú, sú už dostatočne opražené. Vysypeme ich do misky surobachi a necháme trochu vychladnúť.

Morskú soľ taktiež opražíme za stáleho miešania vareškou na panvici na strednom plameni. Pražíme ju tak dlho, až sa vytratí morský pach a stratí vlhkosť. Dobre opražená soľ sa lepšie spojí s olejom zo semienok. Opraženú soľ vysypeme k semienkam do misky.

Zmes opatrne trieme dreveným trecím kolíkom krúživými (špirálovitými) kolmými pohybmi oboma rukami zľava doprava (jedna drží kolík, druhá sa ho kolmo dotýka zhora).

Gomashio je hotové, keď je rozdrvených asi 80 % semien.

Dokončenie

Dobru chuť praje Gabriela Žlebeková, odborníčka na makrobiotiku

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.
Čas na prípravu

Celkový čas: 0 hod. 00 min.

Príprava surovín: 00 min.

Výdatnosť receptu

Recept je pre: 1-2 porcie

Hodnotenie užívateľov

43211

Výnimočné

Hodnotení: 1

Aby ste mohli hodnotiť recept musíte byť prihlásený.

Galéria obrázkov
Title
Autor receptu

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 7 Mar. 2012

Ďalšie recepty užívateľa