Ako pripravit doma hovädzí steak?
Ahojte, poradte mi ako pripravit doma hovädzí steak, podobny ako v restauracii. Skusala som to uz velakrat, ale stale to nieje ono. Pouzivam kvalitnu hovädziu svieckovicu, asi mam zly postup.
-
Ja mám jednoduchý a zaručený recept na steak ,,po domácky”. Mäso musí byť dosť hrubé aby sa ti neprepieklo, na prozpálenej panvici na oleji zprudka opeč mäso zo všetkých strán aby sa ti pri pečení z neho nestrácala šťava. Rozohrej si rúru na 180°C a daj ho do rúry na cca 10 - 15 min. Ako dlho ho tam necháš tak bude urobený
12. Apr. 2010 - 22:03 pridal VeronikaAk toto dodržíš, tak tvoj výsledok už bude len závisieť od kvality použitého mäsa.
-
Konečne som mala čas to vyskúšať a dopadlo to dobre. Steak bol ako z reštaurácie. Dakujem
22. Apr. 2010 - 10:43 pridal hela k -
Nevidím dôvod robiť hovädzí steak v rúre. Podla mojich skúseností začiatočníci robia niekoľko zásadných chýb: 1. maso je z čerstvo zabitého zvieraťa, kde ešte nie sú narušené kolagénové väzby medzi svalovými vláknami, takže ostáva tuhé 2. použijú sviečkovú z kravy, ktorá je spravidla staršia ako sviečková z býkov, takže nie te taká chutná “ako v reštaurácii” 3. pripravujú steak na veľmi rozpálenej panvici, ktorý sa na povrchu spáli a vnútri ostáva surový. Odporúčam kupovať odležanú sviečkovú z býka(ideálne sú steakové plemená z južnej ameriky), najlepšie odležanú niekoľko týždňov pri teplote okolo 0°C Nie je problém kúpiť v sieti METRO v rozličných cenových hladinách(hľadajte tú vo vákuovom balení). V gastronomicky vyspelej európe sa iné ako odležané hovädzie do predaja nedostane. Podla posledných informácií je už v ČR niekoľko predajní s takouto kvalitou mäsa.
6. Aug. 2010 - 21:28 pridal enológ -
Dakujem za radu, s tým mäsom úplne súhlasím ale nebola spomenutá príprava ... Skúšala som to v tej rúre a musím povedať že som si vedela veľmi ľahko ustrážiť ako chcem mať ten steak upečený. Predtým som ho robila na panvici ale nebolo to ono. Viete poradiť iný spôsob prípravy? Dakujem
7. Aug. 2010 - 11:00 pridal hela k -
Ja ho tiež robím v rúre. Predhrejem si rúru na 170°C. Steak nasolím a okorením (niekto pridáva aj malé množstvo cukru - na zhnednutie) na panvici rozpálim olivový olej zprudka steak orestujem asi dve minúty z každej strany. Vložím do rúy na 25 až 30 minút a mám krásny steak na “médium”. Dajte si však pozor na čas pretože každé mäso je iné a takisto hrúbka mäsa hrá veľkú úlohu.
18. Dec. 2010 - 12:57 pridal Andrej -
O tom cukre som tiež počula, asi to vyskúšam.
19. Dec. 2010 - 23:42 pridal hela k -
Ja si dá vam steaky už nakrájané marinovať 24 hod pred pečením do olivového oleja a až potom ich pripravujem už popisovaným spôsobom, na panvici z každej strany zprudka opečiem aby sa steak uzavrel a potom ho dám do rúry upiecť . Myslím že tým marinovaním je steak šťavnatejší. Vyskúšajte
6. Feb. 2011 - 15:41 pridal Maja -
Podarilo sa veronika Dakujeeem
21. Máj 2011 - 19:22 pridal Dodo -
Profíci to robia tak ako to robí VERONIKA, v každej luxusnej reštaurácii sa to takto robí a výsledok je vždy zaručený, je už len na tebe aké mäso použiješ a aký dlhý čas ho necháš v rúre na pečenie ... lepší návod nepoznám a to som už vyskúšal hocičo. Potom už skúsiť len sous vide ako je písané tu: http://www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-detail/sous-vide/ ale toto je zasa finančne náročné riešenie ....
31. Júl 2012 - 0:26 pridal Yuro -
Prečítajte si náš nový článok o steakoch http://www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-detail/co-treba-vediet-o-steakoch
13. Okt. 2014 - 1:32 pridal GastroSlovnik -
Šťavnatý steak sa dá pripraviť doma a stačí len obyčajná panvica http://cs.wikihow.com/Jak-připravit-steak-na-pánvi Ak chcete vedieť niečo aj o rôznych výsekov vhodných na steaky, stupňoch prepečenia tak tu je dobrý článok http://stejky.sk/ako-pripravit-steak/ prípadne článok o tom, aká panvica je vhodná na steaky http://stejky.sk/grilovacia-panvica-na-steaky/ Dobrú chuť
30. Nov. 2015 - 8:09 pridal steaklover -
Dakujem vsetkym za navody ako na hovadzi steak
22. Okt. 2016 - 9:17 pridal hela k