Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Utorok, 3 Aug. 2021 · Dvojica #4
Spoločenská etiketa

Ako správne konzumovať ryby a morské plody


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 15 Nov. 2009

Počet videní: 13955x

Ďalšie články užívateľa

Návod ako si elegantne poradiť s rybami a morskými plodmi na tanieri

Kaviár
Najjednoduchším spôsobom sa konzumuje kaviár. Naberieme si ho na kúsok chleba, pokvapkáme šťavou z citrónu a vložíme do úst.

Neošúpané krevety
Krevetu zlomíme, časť ošúpeme a a odhryzneme. Môžeme si taktiež najprv všetky krevety ošúpať, položiť na tanier a potom jesť príborom. Ruky si oplachujeme v miske s vodou,ktorú spoznáme podľa toho že v nej pláva plátok citrónu.
Ako takúto krevetu ošúpať? Ľavou rukou uchopíme krevetu a krútením oddelíme krk od trupu. Pravou rukou uvoľníme chvostík krevety a stiahneme pancierik smerom od brucha dozadu. Musíme sa zbaviť aj čreva (čierna žilka na hornej strane), ktoré odstránime vidličkou.

Ustrice
Podávajú sa s ľadovou drťou, tmavým chlebom, citrónovou šťavou a často s kokteilovou omáčkou, tabascom a plátkami syra. Servírujú sa pootvorené. Ustricu odrežeme malým ostrým ustricovým nožíkom tam, kde je prirastená k mušli, podľa osobnej chuti odstránime fúziky a črevo (niektorí gurmáni konzumujú ustricu i s fúzikmi a črevom), pokvapkáme citrónom a podľa chuti okoreníme mletým korením. Ustricu držíme vodorovne, aby nám nevytiekla morská voda. Priložíme ustricu k ústam a naraz vysrkneme.

Rak (Homár)
Servíruje sa rozpolený s oddelenými končatinami, avšak pre lepší vizuálny dojem ležia všetky oddelené časti vedľa seba. Raka chytíme do ľavej ruky a pravou otáčame chvostíkom zo strany na stranu, až pokiaľ sa neodlomí. Na rozpolených miestach ho oddelíme pomocou nožíka s pílkou a uvoľníme mäso. Klepetá a končatiny odlomíme na to určenými klieštikmi a pomocou dlhej a úzkej vidličky na raka vytiahneme mäso. Ak sa vám do tohto, na prvý pohľad zložitému procesu, nechce ísť, zjedzte mäso len z trupu alebo elegantne požiadajte o pomoc čašníka.

Krab
Výhodou kraba je, že sa šúpe z panciera už pri vylovení, takže na tanier sa nám dostáva už
len čisté mäso a kokteilová omáčka, ktorú si naberieme na lyžičku a vidličkou na ňu prihrnieme krabie mäso.

Úhor a údené ryby
Sú výnimkou v konzumácii oproti ostatným rybám. Zatiaľ čo pri úhorovi sa používa normálny nôž na hlavné mäsité pokrmy pre jeho pevné mäso, pri všetkých údených rybách ako je losos, pstruh, jeseter alebo  údený úhor sa využíva predkrmová vidlička a nôž, poprípade len vidlička a kúsky chleba.

Ostatné ryby
Vo varenom alebo pečenom stave sa objavujú na tanieri vcelku. Preto je potrebná malá lekcia vykosťovania. Pomocou náčinia na rybie pokrmy najprv stiahneme všetky plutvy, ktoré odložíme na vedľajší tanier, rybu od žiabrov až po chvostovú plutvu narežeme z chrbtovej strany, kožu stiahneme namotávaním cez nôž, oddelíme hlavu a odoberieme horný filet, aby sme mohli odstrániť rybiu kosť spolu s hlavou. Z dolného filetu stiahneme kožu a ryba je pripravená na konzumáciu.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.