Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #7
 
Dnes je Utorok, 27 Júl 2021 · Dvojica #7
Suroviny

Čo s baklažánom?


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 1 Dec. 2010

Počet videní: 7736x

Ďalšie články užívateľa
Čo s baklažánom?

„Malajský fialový melón“, ako ho pred mnohými rokmi nazývali, patrí medzi obľúbené ingrediencie kuchyne Francúzska, Grécka, Stredomoria a samozrejme i Indie, z kadiaľ pochádza. Výborne chutí, má minimum kalórií a v ázijských krajinách je dokonca považovaný za liečiteľa civilizačných ochorení (rakoviny).

Najčastejšie sa pripravuje pečením, pretože baklažán má obrovskú nasávaciu schopnosť a pri smažení sa obsah kalórii v ňom zväčší približne 20-krát. Ak sa už predsa len rozhodnete osmažiť baklažán na panvici s olejom, poriadne ho predtým osoľte, vsaje do seba menej oleja ako baklažán neosolený. Osolený bude tiež chutiť menej horko a nebude vodnatý.

V slovenských obchodoch možno nájsť najznámejší druh – podlhovastý fialový baklažán, tvarom pripomínajúci uhorku alebo malý guľatý s ružovou kožou či biely baklažán. Čím je baklažán väčší a tmavší, tým je starší a menej chutný. Na varenie sú vhodnejšie mladšie kusy.

Baklažány sa často objavujú v receptoch Blízkeho východu. Turci obľubujú pokrm Imam bayildi (Imam je označenie pre moslimského kňaza, slovíčko bayildi znamená v preklade omdlieť, zamdlieť, odpadnúť). Imam bayildi sú plnené baklažány rajčinami a mandľami. Do receptu Turci pridávajú veľa cibule a cesnaku, takže jedlo je pikantné a vďaka škorici a cukru i mierne sladké. Baklažány sa najprv pečú v celosti, až potom sa odstráni šupka a  zelená čiapočka so stonkou. Upečené baklažány sa rozpolia, vydlabú a plnia osmaženou zmesou cibule, rajčín, cesnaku, škorice a bobkového listu. Rajčinovú plnku okorenia petržlenovou vňaťou, ocukrujú, osolia a pridajú do nej vydlabanú dužinu baklažánu. Po krátkom dusení vmiešajú nasekané mandle, vyberú bobkový list a zmesou naplnia baklažány, ktoré sa ešte pripečú v rúre.

K zemiakom alebo k ryži sa hodia baklažány na smotane. Baklažány nakrájame na kolieska, rezance alebo kocky, ktoré poriadne osolíme a necháme odstáť, pokým z nich nevytečie šťava. Zhruba po polhodine kúsky opláchneme a vysušené udusíme na oleji a cibuli s červenou paprikou a kúskami rajčín. Na konci pridáme smotanu s múkou, okoreníme a osolíme podľa chuti.

Vyprážané baklažány sú obľúbené v Taliansku, kde ich nazývajú Melanzane fritte, Bulhari pripravujú baklažány na podobný spôsob ako Turci – pečené a plnené. Toto jedlo Imamba-jalda je menej pikantné a cesnakové, namiesto škorice a mandlí sa pridáva strúhanka, mrkva a zeler. Masbahet el darvish je libanonské jedlo z mletého mäsa a baklažánov. K baklažánom sa nakrájajú rajčiny, uhorky, cibuľa, ktoré sa s opečeným mletým mäsom zapečú vo forme na pečenie. Z korenín používajú muškátový oriešok, klinčeky a soľ. Keďže ide o najčastejšie pestovanú zeleninu na Blízkom východe, v Indii, Srí Lanke, Barme či Malajzii a v okolitých krajinách, baklažán je súčasťou skoro každého pokrmu z týchto krajín. Nachádza sa v mäsitých i bezmäsitých pokrmoch, korení sa cesnakom, karí korením , čiernym korením ,sójovou omáčkou a na sladko škoricou a muškátovým orieškom.

Z baklažánov si môžete pripraviť omeletu, praženicu, polievku alebo jednoduchú ruskú nátierku Ikra, ktorá sa pripravuje z baklažánov a rajčiakov opražených na cibuľke. Ikra sa podáva k chlebu alebo k hriankam.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.