Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Nedeľa, 9 Máj 2021 · Dvojica #1
Suroviny

Pompano - maslová ryba Video icon


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 17 Feb. 2011

Počet videní: 7634x

Ďalšie články užívateľa
Video k článku
Video
Pompano - maslová ryba

Maslová ryba, nazývaná i pompano, je približne 25 centimetrová strieborná ryba, ktorá žije pri pobreží atlantického oceánu a jej  názov je odvodený od plnej maslovej chuti jej mäsa. Japonská maslová ryba, ktorá žije v Západnom Pacifiku pri Japonsku, sa používa na výrobu sushi.

Čerstvá maslová ryba vonia vodou oceána, necítite z nej rybacinu, má smotanovo žlté mäso, otvorené a jasné oči, pokožka je jemná a lesklá. Čerstvé ryby sa predávajú na konci jari a na konci jesene, najčastejšie ich nájdete v obchodoch s čínskymi špecialitami. Sú bohaté na bielkoviny, obsahujú málo tukov a kalórií, nachádza sa v nich selén, niacín a vitamín B 12. Pompano sa uchováva v chlade, mimo chladničky len po krátky čas, aby nestratila teplom svoju kvalitu. Pred tým, ako ju vložíte do chladničky, odbaľte ju , ak je zabalená do obchodnej fólie, poriadne poumývajte studenou čerstvou vodou a vytrite do sucha, najlepšie papierovými utierkami alebo vreckovkami. Do panvice alebo inej nádoby vložte kocky alebo triešte ľadu a položte na ne rybu, prikryte ju alobalom alebo fóliou a uskladnite v chladničke na mieste s najnižšou teplotou – v dolnej časti na poslednej poličke. Ak ju chcete zmraziť, starostlivo ju zabaľte do niekoľkých vrstiev mikroténového vrecka alebo podobného obalu, v mrazničke vydrží tri až štyri mesiace. Pri rozmrazovaní ju ešte zabalenú zalejte vlažnou vodou alebo ju odbaľte, vložte do panvice a do chladničky. V chladničke sa rozmrazuje pomalšie, preto ju z mrazničky vytiahnite i deň vopred.

Príprava ryby
Pompano sa najčastejšie pečie, griluje, opeká alebo pošíruje. Veľkú pozornosť treba venovať správnemu načasovaniu, pretože ak sa maslová ryba prevarí, už nechutí dobre. Vhodne tepelne spracované mäso je jemné a ľahko sa oddeľuje od kože a jednoducho napichuje na vidličku. Pri opekaní maslovej ryby je vhodnejšie odseknúť hlavu a chvost, obaliť ju v mlieku a v múke alebo v kukuričnom škrobe a osmažiť na roztopenom masle alebo na oleji. Takto pripravenú rybu je dobré osoliť, pokvapkať citrónovou šťavou a posypať petržlenovou vňaťou. Rybu pri opekaní dvakrát otočte, aby bola rovnomerne opečená z oboch strán do zlatistej farby. Jeden kúsok ryby je hotový za 4 až 8 minút, čo záleží na veľkosti filety.

Ak máte radšej pečené ryby, potrite ju maslom alebo olejom, osoľte, okoreňte, posypte petržlenom alebo marinujte v korenistej omáčke ázijského typu, vložte do alobalu a pečte v predhriatej rúre na 230 stupňov. Opiecť ju môžete i bez obalu na maslom alebo olejom pomastenom plechu. Pri grilovaní neváhajte použiť korenistú marinádu, môžete ju ogrilovať celú, alebo bez hlavy a chvostu, ktoré predtým odrežete ostrým nožom či nafiletovanú. Pretrite ju olejom alebo maslom a pri grilovaní ju dobre prikryte. Maslová ryba sa  často pošíruje vo vodnej zmesi byliniek a korenín. Keď voda začne bublať, znížte teplotu a asi po minúte vložte rybu do vody, hrniec prikryte a varte v jemne bublavej vode 16 minút na každých 5 centimetrov dĺžky ryby. Pompano chutí výborne i ak sa varí vo vode dochutenej tymianom, olúpanou cibuľou, petržlenom, soľou a korením. Uvarenú servírujte potrenú bylinkovým maslom.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.