Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Piatok, 30 Júl 2021 · Dvojica #3
Raňajky

Škvarkové pagáčiky


Ingrediencie
  • 200 g bravčového sadla z bôčika, 400 g polohrubej múky, 30 g droždia, 1 lyžička cukru, asi 150 ml mlieka, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 10 ml vody, 1 vajce na potretie.
Popis prípravy jedla
Výroba

Umyté sadlo pokrájame na kocky a vyškvaríme. Svetlé škvarky scedíme, posekáme nadrobno alebo zomelieme, necháme vychladnúť, a potom dáme stuhnúť do chladničky. Sadlo a škvarky premiešame so 100 g múky, sformujeme do tvaru štvorca a znova dáme stuhnúť do chladničky. Z rozdrobeného vlažného mlieka pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Do 300 g múky pridáme vajcia, soľ, trocha mletého čierneho korenia, vykysnutý kvások, vlažnú vodu a vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do štvorca, do stredu dáme stuhnuté sadlo spracované s múkou a protiľahlé konce spojíme tak, aby celá sadlová kocka bola zabalená kysnutým cestom. Takto zložené cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, ktorý preložíme na tretiny a necháme kysnúť 20 minút. Vaľkanie, skladanie a 20-minútové kysnutie opakujeme ešte 2-krát. Nakoniec cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 1,5 cm, okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska, na povrch urobíme nožom mriežky a potrieme ich rozšľahaným vajcom. Pripravené pagáčiky uložíme na plech, necháme podkysnúť a upečieme vo vyhriatej rúre. Podávame k čaju alebo k vínu.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.
Čas na prípravu

Celkový čas: 1 hod. 30 min.

Príprava surovín: 00 min.

Výdatnosť receptu

Recept je pre: 4-6 porcií

Hodnotenie užívateľov

Aby ste mohli hodnotiť recept musíte byť prihlásený.

Autor receptu

Meno: Jano

Pridané: 4 Nov. 2009

Ďalšie recepty užívateľa